Hur hanterar vi fisk och skaldjur

Vi har hanterat fisk och skaldjur i många år.
Men du kanske undrar hur hanteras produkterna efter att fiskaren lämnat av sin fångst under tidig morgon och sedan kommer till MM's Fisk..

Ett antal fiskebåtar i veckan landar sina produkter direkt vid kajen i Fiskhamnen. En hel del kommer också med lastbilar som hämtat upp fisk på uppsamlingsorter såsom Strömstad, Grebbestad, Kungshamn, Lysekil, Öckerö, Bua och Träslövsläge. Det är inte bara fisk från Sverige som säljs på auktionen. Norsk och Dansk fångad fisk kommer med lastbil.

När produkterna är levererade, ställer nattpersonalen ut fisklådorna i viss turordning i de olika hallarna, för att produkterna sedan skall kunna auktioneras ut enligt ett rullande schema. Varje dag, måndag till fredag pågår auktionen. Kl. 6:30 ringer auktionsförättarna i en klocka och fiskauktionen är igång.

Vi på MM's Fisk är på plats och tittar på vad dagens fångster har att erbjuda. Vi kan även gå in på hemsidan och se vad fiskebåtarna har föranmält. De gäller främst räkor, men också när det är ovanligt stora fångster av en specifik art, eller något annat som sticker ut från det vanliga.

För varje låda som säljs  får vi med oss en följesedel med full spårbarhet på innehållet i varje inköpt låda.
När det är gott om fisk och skaldjur håller auktionen på till ca 8:30, ibland längre.

I stort sett är det bara hel fisk som auktioneras ut, men då och då kommer det in ett parti med filé.
På skaldjurssidan är en betydande del av auktionen kokt räka och rå havskräfta, och vid säsong även hummer.

Förutom den svensk fångade fisken är det främst Danmark, Norge och Färöarna som levererar fisk och skaldjur till auktionen. Dessa leveranser kommer in under natten.

MM's Fisk försöker alltid att hitta den bästa kvalitén för fisk och skaldjur. Men ibland så får man ta det som erbjuds om vädrets makter gjort att fångsterna blivit små. När vi kommer till vårt lager med dagens fångst, så börjar vi med att ställa in alla lådor i kylrummet. Sedan börjar vi med att sortera upp kräftor och dom skadade slängs och resterande förbereds för kokning. Denna procedur sker även med krabba och hummer.

När det gäller fisken så får den ligga och vänta i kylrummet tills kokningen av skaldjur färdigställts.
Eftersom vi köpt en del hel fisk så måste denna filéas.

Efter att vi avslutat vårt arbete med kokning och filéat klart, så är det dags att placera ut våra fiskar och skaldjur i gårdsbutikens disk och på fredag-lördag även i vår fiskbil som kör till Bollebygd torg.